Islamitische Psychologie: 4 tips voor blijvende gedragsverandering

Komt het volgende je bekend voor? Je wil erg graag werken aan je akhlaq, maar je weet niet hoe je dit op een duurzame manier kunt aanpakken. Je wil blijvende gedragsverandering, maar waar begin je? Er is een hadith waarin ‘Aishah werd gevraagd naar het gedrag van de Profeet ﷺ. Ze zei toen: “Het gedrag van de Profeet ﷺ was de Qur’an.” (Sahih Muslim) Echter, de Qur’an bestaat uit 6236 verzen. Hoe breng je dat allemaal in praktijk?

Kortom: waar begin je?

Een terechte vraag. Immers, we willen praktische handvatten over de manier waarop we de Qur’an kunnen omzetten in positief gedrag. Hoe we de Qur’anische waarden kunnen verinnerlijken. Een vraag die de klassieke geleerden uitvoerig hebben besproken en behandeld. Alle gedragingen zijn te herleiden tot enkele fundamenten (usul al-adab). Als je hier bewust mee aan de slag gaat, dagelijks kritisch evalueert en deze fundamenten onderhoudt, leidt dit er automatisch toe dat alle andere secundaire gedragingen verbeteren. Hieronder treffen jullie 4 tips die wij gebaseerd hebben op de uitgebreide uiteenzetting hieromtrent van imam Muhammad ibn Abi Zayd al-Qayrawani (d.386H/996C).

· Tip 1: Beheers je woede

Abu Hurayrah vermeldt dat een man naar de Profeet ﷺ kwam en zei: “Geef mij raad.” Hierop zei de Profeet ﷺ tegen hem: “Word niet boos.” Dit herhaalde hij ﷺ meermaals. (Sahih al-Bukhari)

· Tip 2: Transformeer je manier van spreken

Abu Hurayrah vermeldt dat de Profeet ﷺ heeft gezegd: “Degene die in Allah en de Laatste Dag gelooft, moet het goede zeggen of zwijgen.” (Sahih al-Bukhari en Muslim)

· Tip 3: Waarborg andermans privacy

Abu Hurayrah vermeldt dat de Profeet ﷺ heeft gezegd: “Het behoort tot de voortreffelijke uiting van iemands Islam dat hij hetgeen laat dat hem niets aangaat.” (Sunan at-Tirmidhi)

· Tip 4: Praktiseer naastenliefde

Anas ibn Malik vermeldt dat de Profeet ﷺ heeft gezegd: “Niemand van jullie gelooft totdat hij voor zijn broeder wenst wat hij voor zichzelf wenst.” (Sahih al-Bukhari en Muslim) Wat betekenen deze adviezen in de praktijk? Hoe kun je je deze eigenschappen eigen maken? Waarom zijn dit fundamenten en leiden ze tot transformatie van je gehele karakter? En belangrijker: hoe weet je wanneer je de juiste balans hanteert in het onderhouden van deze eigenschappen? Wanneer schiet je door in de ene ten koste van de andere? Op deze praktische vragen gaan we uitvoerig in a.d.h.v. een theoretisch model over gedragsverandering tijdens ons unieke webinar: Spirituele groei en Gedragsverandering: Hoe zorg ik voor blijvende verandering in mijn karakter? Meer weten? Ga naar www.ipep.nl/gedrag

4 Reacties

 1. Soumaya Aanzi

  Super waardevol, bedankt voor het delen. BarakAllahoe fik!

  1
  Antwoord
 2. Firazia Moesafier

  Simpele tips met grote impact. Barak Kallahu feek!

  0
  Antwoord
 3. Anoniem

  Machaallah heel leerzaam.

  0
  Antwoord
 4. Anoniem

  Mooie praktische adviezen Baraaka Allahoefik.

  0
  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dowload ons gratis ebook

Drie bouwstenen voor Islamitische Opvoeding

Welke rol heb ik als opvoeder bij de opvoeding van mijn kind?

Inzichten uit de islamitische traditie en moderne wetenschap

Profetische handvaten voor zowel jezelf als je kind

Praktijkgericht, dus direct toepasbaar

ebook-3-bouwstenen-ipep