De afgelopen tijd zijn er veel angstaanjagende dingen gebeurd. Een moslimgezin dat aangevallen is in Urk, een hetze tegen het Cornelius Haga Lyceum, de bloedige aanslag op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland en ten slotte de dramatische verkiezingsuitslagen. We leven in een tijd waarbij het onmogelijk is om dit verborgen te houden voor onze kinderen. Dat betekent dat we er een hele moeilijke en uitdagende opvoedtaak bij hebben: hoe ga ik het gesprek aan met mijn kind hierover? Islamofobie is daarmee een onvermijdelijk onderwerp geworden in het moslimgezin. Hieronder geven wij jullie enkele tips die kunnen helpen:
1. Ga sowieso het gesprek aan
Of je kind er nu naar vraagt of niet, kies ervoor om het gesprek te voeren. Ze zien en horen namelijk van alles. Soms weten ze niet precies wat ze daarmee aan moeten. Door het gesprek erover te beginnen, help je ze om hun emoties en gedachten te kanaliseren, met jouw begeleiding.
2. Erken wat ze zien en horen
Het is heel belangrijk dat je de emoties en ervaringen van jouw kind niet relativeert. Laat blijken dat het terecht is om je zorgen te maken en dat jij dat ook doet. Het is namelijk wel degelijk iets om je zorgen over te maken. Geef daarbij ook gelijk een lichtpunt mee; dit is het moment om ons vertrouwen te leggen in onze Schepper. Hij beschermt ons en voorziet ons van veiligheid. Hiermee leer je jouw kind om in tijden van angst zijn band te versterken met Allah.
3. Schep geen utopie
Wees eerlijk tegen jouw kind, zonder in pessimisme te vervallen. Islamofobie is een feit, daar zal jouw kind hoogstwaarschijnlijk ook mee te maken krijgen. Maar leg het bij (de minderheid in) de samenleving die onwetend is. Doe je dit niet, dan kan jouw kind bij een nare ervaring de schuld hiervan zoeken bij zichzelf en treed er een internaliseringsproces op met een mogelijk minderwaardigheidscomplex als gevolg. Er zal nou eenmaal altijd een groepje mensen zijn die vooroordelen hebben.
4. Vertel iets over eigen ervaring
Deel met jouw kind ook jouw ervaringen m.b.t. islamofobie, zodat het zich gesteund voelt. Geef daarbij direct handvatten hoe ermee om te gaan. Als jij succeservaringen hebt, deel die ook. Er is niets zo krachtig als een kind leren zichzelf te redden in een moment van hulpeloosheid en onrechtvaardigheid.
5. Wees proactief: Geef het alternatieve verhaal!
Geef tot slot jouw kind altijd – en dit kunnen wij niet vaak genoeg benadrukken – het alternatieve verhaal. Leg m.a.w. jouw kind uit waar de Islam werkelijk voor staat. Kortom: blijf niet hangen bij het ontkennen van het negatieve (anders loop je het risico de agenda van de rechtsextremisten te dienen), maar bevestig het positieve over de Islam en de moslims. Je bent dan proactief en niet alleen maar reactief. Zo schep je hoop, optimisme en een gevoel van zelfvertrouwen en trots bij jouw kind.
Moge Allah alle slachtoffers de hoogste plek in het Paradijs geven, hun families en geliefden sterk maken en onze Ummah beschermen!
0 reacties