Word je bewust van je denkpatroon
De eerste stap die je als ouder kunt zetten richting positief opvoeden, is je bewust worden van hoe je denkt. Ga eens een week lang opletten wat jij denkt als je kind iets fout doet. Is het iets in de trant van: ‘Dit doet ze nou altijd!’ ‘Hij kan nooit gewoon normaal doen!’ ‘Wat een rotkind!’…? Misschien is het dan goed om stil te staan bij het volgende: Hoe jij je kind behandelt, komt voort uit hoe jij je voelt (naar je kind toe). En hoe jij je voelt, wordt weer bepaald door hoe je denkt. Wil je dus iets veranderen, begin dan bij je denkpatroon.
Denk positief
Als je kind een fout maakt, kun je direct reageren, Maar je zou ook ‘pas op de plaats’ kunnen maken en je kunnen afvragen waarom je kind zich zo gedraagt. We worden in de Islam aangespoord om neutrale of positieve verklaringen te zoeken voor – schijnbaar – negatief gedrag van een ander. Je kind heeft daar het meeste recht op! Als je niet direct reageert, maar je boosheid of irritatie onderdrukt en doorvraagt, kom je vaak tot andere, positievere conclusies. Je handelt dan ook anders en zult merken dat je de vicieuze opvoedcirkel doorbreekt waar je in terecht bent gekomen als ouder. Jij en je kind zullen niet meer zo boos op elkaar worden en elkaar meer ruimte gunnen om fouten te maken.
Gebruik positieve taal
Een kind vertellen wat het niet mag doen (‘Niet schreeuwen!’, terwijl je zelf schreeuwt), is wat wij als ouders vaak doen. Wat positief ouderschap anders maakt, is dat je je kind juist vertelt wat het wél mag doen (‘Praat alsjeblieft rustig’). Of je nu communiceert met je kind of met een ander, het helpt altijd beter om aan te geven welk gedrag je wél wil zien. Zeggen wat je kind niet mag doen, leidt er vaak toe dat het in de verdediging schiet of zelfs gaat liegen. Het voelt zich namelijk aangevallen en kan niet zoveel met het verbod. Vertel je je kind wat het wel mag doen, dan heb je de oplossing meteen aangereikt en is het duidelijk wat je verwacht. Dit creëert rust bij je kind, maar ook bij jou als ouder. Je bent oplossingsgericht i.p.v. probleemgericht en je wordt je bewuster van wat je wel wil zien van je kind.
Handel compassievol
Rahmah, compassie, is de kern van islamitische opvoeding. Wie compassie geeft, ontvangt het ook, leert onze Profeet – sallallahu ‘alayhi wa sallam – ons. ‘Degenen die barmhartig zijn, hen zal De Barmhartige barmhartig gezind zijn.’ Wil je dat je kind zichzelf later compassievol behandelt en zo ook de mensen om hem/haar heen? Zorg er dan voor dat het zoveel mogelijk compassie van jou ziet. Naar je kind zelf toe, maar ook naar andere mensen en dieren toe.
Pas continu zelfreflectie toe
Zelfreflectie is een essentieel onderdeel van ouderschap. Alleen door te reflecteren kun je verbeteren als ouder en groeien in je opvoedkwaliteiten. Maak van zelfreflectie een dagelijkse routine. En besef je hierbij dat dit een vorm van aanbidding is. Als de kinderen in bed liggen, neem dan even de tijd om na te denken over de dag. Hoe heb je als ouder gehandeld? Ben je daar tevreden over? Wat kan volgende keer anders? Zoals ‘Omar ibn al-Khattab – radiyallahu ‘anh – ons al leerde: ‘Reflecteer op je handelen, voordat je rekenschap moet afleggen.’
Wees een rolmodel
Jij bent de sterkste tool in de opvoeding van je kind. Een kind doet eerder wat het van je ziet, dan wat het van je hoort. Het klinkt cliché, maar blijft de meeste effectieve manier om je kind ertoe te zetten bepaald gedrag te vertonen. Wil je niet dat je kind teveel op de telefoon zit? Zit dan zelf niet veel op je telefoon. Wil je niet dat je kind scheldt? Scheld dan zelf niet. Wil je dat je kind geduldig is? Wees dan zelf geduldig. Het is een simpele formule en werkt werkelijk voor elk soort gedrag!
Observeer en benoem de verschillen
Als je alle bovenstaande tips in praktijk hebt gebracht, ga dan eens rustig het gedrag van je kind observeren. Zie je enig verschil, al is het klein? Benoem het aan je kind! Dat zorgt weer voor positieve bekrachtiging, want elk kind wil het graag goed doen. Het is hun fitrah – natuurlijke aanleg, om goed te willen zijn voor hun ouders en verzorgers. De volgende keer zul je merken dat je kind dit positieve gedrag zal herhalen en zelfs iets extra’s zal doen. Voordat je het weet zit je in een nieuwe vicieuze opvoedcirkel met je kind, maar dit keer een positieve!
0 reacties