Islamitische opvoeding: 7 tips over social media

Of je het nu wil of niet, social media zijn een feit. Ze maken deel uit van onze huidige realiteit. Als je als ouder niet weet wat er allemaal leeft en speelt, is het nu tijd om je erover te buigen. Want vroeg of laat komt het toch op jouw bord. En tegenwoordig is het eerder vroeg dan laat. Wees dus beter bewust en voorbereid. Neem tijdig jouw verantwoordelijkheid. Want een kind loslaten in een verlaten bos, is nog minder onverantwoord dan op internet zonder begeleiding.

Hier lees je 7 tips die je kunnen helpen:

1. Begin bij de basis

Heb je de basis die nodig is voor een goede vertrouwensrelatie met jouw kind? Kan jouw kind naar jou toekomen als er iets is en ben je openhartig? Of heerst er een sfeer van angst, wantrouwen en oppervlakkigheid? De dag dat je kind in aanraking komt met social media en jij als ouder ver weg bent, zal het moeilijk sturen zijn. Zorg voor een gezonde vertrouwde basis in jouw opvoeding.

2. Een totaalverbod is uitstel van executie

De gevaren kunnen soms confronterend zijn: pornografie, online pedofielen en ronselpraktijken. In jouw jeugd speelde dit toch allemaal niet? We horen het je al denken: “Social media komen er bij ons niet in”. Nou, vroeg of laat gaat jouw kind de grote wijde wereld in en dan rest de vraag; is hij of zij voorbereid of een prooi voor de leeuwen? Social media zijn een feit. Of je geeft je kind de nodige tools en begeleiding, of ze zoeken het zelf maar uit. Aan jou de keuze.

3. Bewust beleid is het halve werk

Neem als ouders en opvoeders rustig de tijd om uit te zoeken welke structuur je wilt opzetten en welke regels je wil hanteren. Hierbij is het van belang dat je weet welke social media bestaan en wat je er precies mee kan, zelfs als dit je niet interesseert. Immers, een ongeïnformeerde ouder weet niet wat zijn/haar opvoedtaak is. Stel een social media-beleid op. Vanaf welke leeftijd mag mijn kind een smartphone of op Whatsapp, wanneer laten we wel of niet internet toe; mag mijn kind op Snapchat…? Een kind heeft een opvoedingskader nodig, duidelijke richtlijnen. Pas ingrijpen als het fout gaat, biedt geen helderheid. Focus daarbij niet alleen op wat niet mag, maar ook op wat wel mag.

4. Leer van andermans ervaring

Je bent niet alleen. Vele ouders delen jouw problemen en velen gingen je voor. Schuw het niet om hulp te vragen. Wissel ideeën uit en toets de voor -en nadelen van bepaalde structuren. Ga in gesprek en leer van de ervaringen van andere opvoeders.

5. Wees je bewust van de gevaren, maar overdrijf niet

Het leven zit vol potentieel gevaar. Het verkeer, de televisie, suiker, … in alles kan een gevaar schuilen. Zo ook in social media. Maar ga er niet krampachtig mee om. Probeer het positief te benaderen en de voordelen ervan uit te spelen. Behoed voor de gevaren op een pedagogische manier. Onze religie is een religie van balans. Teveel focussen op gevaren en negativiteit, kan zorgen voor een angstig en onzeker kind. En laat dat nu net de ideale prooi zijn voor degenen met slechte intenties.

6. Er is meer dan ‘haram’

Leer je kinderen in alles om bewust en islamitisch verantwoord te werk te gaan. Social media kunnen bijvoorbeeld ook bijdragen aan de islamitische ontwikkeling en spirituele groei van jouw kind. Zo vormen social media het ideale platform om donaties in te zamelen voor goede doelen of om familierelaties te onderhouden. Het is maar hoe je het benadert. Het is niet louter zwart/wit of halal/haram.

7. Een betere opvoeding begint bij jezelf

We zeiden het al vaker en blijven het zeggen. Kinderen kopiëren en imiteren jou als ouder. 80% van een goede opvoeding bestaat uit een goed en voorbeeldig gedrag van jou als opvoeder. Wil je niet dat je kind op zijn smartphone zit tijdens het eten of continu aan het appen is? Doe het dan zelf ook niet. Een betere opvoeding begint bij jezelf!

In februari zullen wij ons gloednieuwe online platform lanceren, een uniek concept in Nederland en België. Een platform waar je kunt leren over opvoeding en islamitische psychologie, maar ook met ouders en professionals van binnen en buiten IPeP in gesprek kunt. Een platform dat je nergens anders zult vinden en dat JOU gaat helpen om een betere, bewustere ouder te zijn, in sha Allah.

Wil je op de hoogte gehouden worden hierover? Meld je dan gauw aan voor onze mailinglijst: https://buff.ly/2JmtEAe.

12 Reacties

  1. Naziha

    Tbarkellah 3likoem! Allahitaqabel! Zeer interssante info, heel erg bedankt voor het delen

    0
    Antwoord
  2. Fatima zohra

    Salaam mo3alekom
    Ik lees aandachtig wat jullie sturen
    Vooral dit over internet
    Mijn dochter is 12
    Dank jullie wel voor de informatieve tekst

    0
    Antwoord
    • Galid Roosendaal

      Galid Roosendaal

      Tbarakka Allah 3alaikoum,

      Moge Allah swt u en uw familie beschermen en zegenen.

      GA zo door!

      Asalaamu alaikoum

      0
      Antwoord
  3. li

    Hele goede tips MashAllah!
    Djazak Allah Gayr

    0
    Antwoord
  4. Fatiha

    Salaam aleikom,
    dank voor het delen van de nuttige informatie..
    Ik heb een vraag, als alleenstaande moeder voed ik mijn zoon alleen op. Zijn vader en ik staan niet op een lijn qua opvoeding. Ik ben zelf geen voorstander van social media. Afgelopen week heeft vader van mijn zoon van 8 een insta account aangemaakt. Ik ben het hier absoluut niet mee eens. Zijn kennende zal zeggen dat hij dat zelf mag beslissen. Hoe kan ik dit het best met mijn zoon bespreken. Welke stappen kan ik het best ondernemen?
    Ik hoop dat jullie kunnen helpen.
    Alvast bedankt!

    0
    Antwoord
  5. Fatiha

    Salaam aleikom,

    Ik zou hier graag meer over willen weten en meer persoonlijke vragen en of begeleiding in willen.
    Is dit mogelijk?

    2
    Antwoord
  6. Zehra

    Helder en duidelijk! Zo veel info in zo een korte tekst. Wat nogal een klus kan zijn. Ik volg jullie nu al een tijdje. Ik kan zeggen dat er inhoudelijke info wordt gedeeld op een overzichtelijk manier.

    Moge Allah jullie belonen voor jullie inzet en jullie wegen vrij maken voor het bereiken van jullie doelgroep.

    0
    Antwoord
  7. Hajar

    Heel intressante tips, baraka Allaho fiekom!

    0
    Antwoord
  8. Anoniem

    Barak allah oe fiekoem voor deze geweldige tips!

    0
    Antwoord
  9. Sanaa

    Dankuwrl voor de waardevolle tips.

    0
    Antwoord
  10. Nesrine

    Baraka Allaahoe fikoum zeer waardevol.

    0
    Antwoord
  11. Samira

    Barakalahoe fiekom voor deze informatie.

    0
    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dowload ons gratis ebook

Drie bouwstenen voor Islamitische Opvoeding

Welke rol heb ik als opvoeder bij de opvoeding van mijn kind?

Inzichten uit de islamitische traditie en moderne wetenschap

Profetische handvaten voor zowel jezelf als je kind

Praktijkgericht, dus direct toepasbaar

ebook-3-bouwstenen-ipep