Islamitische Opvoeding: 6 tips om je kind te helpen luisteren

1. Luister eerst zelf

Een gouden stelregel binnen ons geloof: geef het goede voorbeeld! Wil je dat je kind luistert, begin dan bij jezelf. Geef je kind (volledige) aandacht wanneer het daar om vraagt. Leg desnoods even alles opzij, stop met datgene waar je mee bezig bent. Ja, ook en voorál die telefoon 😉 Goed voorbeeld doet goed volgen. It’s as simple as that!

2. Neem je kind serieus

Als ouder kun je soms onbedoeld de woorden, gedachten of gevoelens van je kind bagatelliseren of wegwuiven. Als we de overleveringen nagaan over hoe de Profeet – sallallahu ‘alayhi wa sallam – omging met kinderen, dan merken we dat het thema respect overheerst. Luisteren naar je kind betekent niet alleen volledige aandacht, maar ook respectvolle aandacht. Dit houdt in dat je kind aan je hele houding en reactie ziet, hoort en voelt dat je hem/haar serieus neemt. Alleen zo zul je de zeer waardevolle dingen die je kind te zeggen heeft, ook horen. Eigenlijk vertellen kinderen ons zelf hoe wij ervoor kunnen zorgen dat ze luisteren. Het zit verborgen in wat ze met ons delen over hun leven. We moeten het alleen nog horen.

3. Respecteer de gevoelens van je kind

Je bent als ouder verantwoordelijk voor het begeleiden van je kind bij het leren omgaan met emoties, oftewel emotieregulatie. Dit begint allereerst bij het respecteren van zijn of haar gevoelens, want je mening staat – prachtig genoeg – centraal in het leven van je kind. Op basis van jouw mening over je kind, creëert het onbewust schema’s en regels in het hoofd die het leren hoe het naar zichzelf kan kijken: het zelfbeeld. Als jij de boosheid, het verdriet of de angst van je kind respecteert en hier op een sensitieve wijze mee omgaat, zal je kind ook zichzelf respecteren en zichzelf compassievol behandelen. Wanneer je kind door jouw toedoen zelfrespect en -compassie voelt, zal het enkel meer van je gaan houden. En zoals een bekend Arabisch gezegde luidt: ‘Voorzeker, de liefhebber is degene die hij liefheeft, gehoorzaam.’

4. Behandel ieder kind als een individu

Zeker als je meerdere kinderen hebt, kun je nog wel eens de fout maken om dezelfde opvoedtechnieken bij elk kind toe te passen, zonder onderscheid te maken. Echter, net zoals soms twee volwassenen verschillend benaderd moeten worden om hetzelfde resultaat te krijgen, zo ook onze kinderen. Er is niet één magische formule. Merk je daarom dat je vastloopt met hoe je het op dit moment aanpakt, probeer dan eens iets anders. Vraag een vriend(in), buur of familielid hoe zij het doen en leer van andermans succes (of fouten!).

5. Laat de leuke momenten overheersen

Het is moeilijk om altijd maar te doen wat anderen van ons verwachten. Dat geldt ook voor kinderen. Ook zij hebben een eigen wil en zouden het liefst doen waar ze zin in hebben. Natuurlijk hoort het bij het kind-zijn om onder het gezag van je ouders te vallen, maar laat niet alles om autoriteit en discipline draaien. Zorg ervoor dat het positieve en leuke overheerst in het leven van je kind. Zorg voor balans en creëer mooie herinneringen. Het wordt voor je kind gemakkelijker om te luisteren en gehoorzamen wanneer dit niet continu gevraagd wordt. Wees zuinig met regels, verwachtingen en vooral met bevelen. Gebruik bijvoorbeeld humor om je kind ergens toe te zetten, daarmee blijft het luchtig!

6. Laat het even rusten

Als je kind niet direct luistert, kies er dan soms voor om het even te laten. Een kind kan niet altijd zijn zin krijgen, maar dat geldt ook voor ons! Het kan helpen om er later op terug te komen. Jij zult na een poosje wellicht minder geëmotioneerd zijn en je kind ontvankelijker. Dit maakt de kans groter dat je kind dit keer wel openstaat voor je ouderlijke woorden. Kijk maar eens hoe de ultieme pedagoog, onze Profeet Mohamed sallallahu ‘alayhi wa sallam, het aanpakte. Zijn pleegzoon Anas – radiyallahu ‘anh – vertelt het volgende:

“De Boodschapper van Allah had het beste gedrag van alle mensen. Hij stuurde mij op een dag om iets voor hem te doen. Ik zei: “Bij Allah, ik ga niet!” Terwijl ik mij bedacht dat ik wel zou doen wat de Profeet van Allah mij vroeg. Ik ging toen naar buiten en kwam langs enkele kinderen die op de markt speelden. Ineens pakte de Boodschapper van Allah mij van achteren bij de schouders. Ik keek hem aan en zag hem glimlachen. Hij zei toen: “Anasje, heb je gedaan wat ik je vroeg?” Ik zei: “Ja, ik ga nu, o Boodschapper van Allah.” ” (Sahih Muslim)

6 Reacties

 1. Doina

  Een fijn geschreven artikel! Reminder zoals deze zijn altijd goed om te lezen. Ik ben weer op scherp gezet. BarakAllahu feekoem!

  4
  Antwoord
 2. Amani

  Wow, ben onder de indruk, hier kan ik wat mee! Het gaat even duren om al deze tips in praktijk te brengen, maar ik ga het stap voor stap proberen inshallah

  4
  Antwoord
 3. Anoniem

  Heel interessant! Dank voor de waardevolle informatie. Waar ik voornamelijk mezelf op betrap is dat ik een conversatie aan het voeren ben met mijn zoontje en deels op mijn telefoon aan het spieken ben. Hier ga ik veel strenger op letten!

  3
  Antwoord
 4. Brother

  BarakAllahu fiek, mooie bijdrage. Een reminder voor ons allen, zeker in deze giftige tijd waarin mobiele telefonie domineert.

  Misschien is het een idee een keer workshop te geven rondom situatie thuis met de kinderen.

  4
  Antwoord
 5. Ingrid ketwaru

  Ameen
  waardevolle kennis voor mijn 2 kleinkinderen van 2 en 1 jaar die ik 1 keer per week mag oppassen. Hierbij stilstaan en zeker toepassen.
  Barak Allhahufik

  1
  Antwoord
 6. Anoniem

  Mooi stuk.

  1
  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dowload ons gratis ebook

Drie bouwstenen voor Islamitische Opvoeding

Welke rol heb ik als opvoeder bij de opvoeding van mijn kind?

Inzichten uit de islamitische traditie en moderne wetenschap

Profetische handvaten voor zowel jezelf als je kind

Praktijkgericht, dus direct toepasbaar

ebook-3-bouwstenen-ipep