Islamitische Opvoeding: 5 tips over gevoelige thema’s bespreken

De wereld draait door. Je kind wordt ouder, mondiger en heeft een natuurlijke aanleg tot leren en ontdekken. Hij of zij gaat bovendien de wijde wereld in en ziet en hoort allerlei zaken. In het beste geval zal jouw kind in vertrouwen naar jou toekomen om antwoorden te vinden op bepaalde vraagstukken. Maar hoe ga je als ouder om met sommige gevoelige thema’s?

Hieronder geven we al enkele handvatten over het bespreekbaar maken van discriminatie, islamofobie, seksualiteit en levensvragen. Dit alles in aanloop naar ons seminar van aanstaande zaterdag (www.ipep.nl/opvoeding), waarbij we uitgebreid zullen stilstaan bij deze thema’s en meer in sha Allah.

1/ Niet vermijden, maar bespreken

Discriminatie is een feit in onze samenleving, in elke samenleving. Draai er niet omheen. Dit kan juist verwarring veroorzaken, omdat het kind kan denken dat het louter aan hem/haar ligt dat het soms anders wordt behandeld. Dit kan vervolgens invloed hebben op het zelfbeeld en de eigenwaarde. Bespreek het onderwerp, luister naar jouw kind, erken zijn/haar gevoelens en stimuleer het op een positieve manier, zodat jouw kind leert dat discriminatie niets zegt over zijn/haar eigenwaarde. Door het erover te hebben, bied je jouw kind handvatten waar het voor de rest van zijn/haar leven veel aan kan hebben.

2/ Respecteer de eigen identiteit

Allah schiep ieder van ons met een eigen karakter en wil. Zo zie je broers of zussen die dezelfde opvoeding genieten, maar alsnog erg verschillend zijn. Je wilt je kind vormen tot een zelfstandig, weldenkend mens met een eigen en islamitische identiteit. Te veel alles opleggen verstoort die identiteit en maakt haar kapot. Dit kan ertoe leiden dat het kind zich afzet en alle normen laat vervagen. Dit wil je te allen tijde voorkomen.

3/ Laat schaamte niet in de weg komen

Jouw kind wordt hoe dan ook blootgesteld aan seksualiteit. Kijk maar om je heen als je over straat loopt. Ook jouw kind ziet wat jij ziet! De vraag is: kan jouw kind er met jou over praten? Laat schaamte niet in de weg komen als het gaat om deze zaken. Liever stellen ze de vragen aan jou en bied jij ze – gefaseerd naar leeftijd – een betekenisvol kader, dan dat anderen dat voor jou doen en in het ergste geval de media of het internet. ‘Allah schaamt zich niet voor de waarheid.’

4/ Deel jouw eigen ervaringen en emoties

Het kan in het begin moeilijk zijn om met jouw kind over de dood te praten als het pas een dierbare verloren heeft. Help het kind het een plek te geven door er zelf over te beginnen! Wees proactief i.p.v. reactief. Maak het daarbij niet ingewikkelder dan het is. Spreek uit eigen ervaring en vertel hoe jij je voelde toen jouw dierbaren overleden. Hoe je ermee omging en waar je kracht uit putte. Het is niet erg als jouw kind ziet dat je emotioneel bent. Zo ben je voor jouw kind juist een levend voorbeeld van hoe ermee om te gaan. Ook leert het kind dat zijn/haar emotie er mag zijn en deze niet weggestopt hoeft te worden. Dit leidt tot een gezonde emotieregulatie.

5/ Leer je kind dat de ‘izza’ (eer) in de Islam te vinden is

Onze religie is perfect en onze Schepper is de Meest Volmaakte. Hoe meer we leren over onze Godsdienst en al haar facetten, des te meer zullen we nederig maar eervol en dankbaar leven. De eer die we zoeken als mens is uiteindelijk enkel te vinden in de Islam, niet in macht, uiterlijk of geld. Investeer in jouw eigen kennis en persoonlijke ontwikkeling. Zo kun je zorgen voor een brede islamitische kennisoverdracht tijdens de opvoeding, opdat je kind de liefde voor Allah en de Islam en bijhorende levenswijze diep in het hart zal dragen. Ook leer je antwoorden formuleren op lastige vragen. Soms kunnen ouders door een gebrek aan kennis namelijk een veel te modernistische of ‘genuanceerde’ opvatting delen met hun kinderen, die eigenlijk geen plek heeft in onze religie, noch gezond is voor de ontwikkeling van een positieve identiteit en gebalanceerd zelfbeeld van het kind. Zeker in deze tijden van enorme islamofobie is een sterke islamitische persoonlijkheid een must. Zo maakt onzekerheid plaats voor kracht en schaamte plaats voor trots.

Meer weten en sparren met professionals en andere ouders? Bezoek dan onze cursus Islamitische Opvoeding: www.ipep.nl/opvoeding

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dowload ons gratis ebook

Drie bouwstenen voor Islamitische Opvoeding

Welke rol heb ik als opvoeder bij de opvoeding van mijn kind?

Inzichten uit de islamitische traditie en moderne wetenschap

Profetische handvaten voor zowel jezelf als je kind

Praktijkgericht, dus direct toepasbaar

ebook-3-bouwstenen-ipep