gratis ebook

Als ouders stellen we logischerwijs ons kind centraal. Onze eerste gedachten daarbij zijn: “Wat is het beste voor mijn kind? Wat moet mijn kind leren?” enzovoorts.

Waar we soms echter aan voorbijgaan, is hoe cruciaal onze eigen rol hierin is. Daarom is de ‘ik’ in de vraagstelling heel belangrijk. Oftewel: Hoe zou mijn gedrag moeten zijn, wil ik het gedrag van mijn kind positief aansturen?

Dit ebook biedt praktische bouwstenen voor ons als opvoeders vanuit onze rijke islamitische traditie.

R

1) Opvoeding = Tweerichtingsverkeer

Een Profetisch voorbeeld

R

2) Opvoeding = Relatiebeheer

De spirituele dimensie

R

3) Opvoeding = Barmhartigheid

De kern van elke relatie

R

5 gouden opvoedtips uit de Qur'an

De Ultieme Bron

Inleiding

Opvoeding is contextueel. Dit houdt in dat de wijze waarop wij opvoeden kan verschillen van plaats tot plaats, tijd tot tijd en van ouder tot ouder. Opvoeding is niet te gieten in één vast patroon dat onveranderlijk is.

Omdat opvoeding afhankelijk is van deze contextuele factoren, is het bij uitstek een dynamisch onderwerp. Het is daarom een proces waar altijd kritisch over moet worden nagedacht en waar we continu met elkaar over van gedachten moeten wisselen. Dat is een hele uitdaging! Alleen op die manier zijn we in staan om, in harmonie met de tijdgeest, onze kinderen op een goede wijze op te voeden. Wij hopen hiermee onze kinderen te zien opgroeien tot verantwoordelijke, ethische en gelovige mensen.

Als ouders stellen we logischerwijs ons kind centraal. Onze eerste gedachten daarbij zijn: “Wat is het beste voor mijn kind? Wat moet mijn kind leren?” enzovoorts.

Waar we soms echter aan voorbijgaan, is hoe cruciaal onze eigen rol hierin is. Daarom is de ‘ik’ in de vraagstelling heel belangrijk. Oftewel: Hoe zou mijn gedrag moeten zijn, wil ik het gedrag van mijn kind positief aansturen.

Wanneer we deze vraag in het achterhoofd houden en we onszelf onder de loep nemen, vloeien daar de volgende opvoedvragen uit voort:

  • Waar sta ik als opvoeder?
  • Wat vind ik als opvoeder belangrijk?
  • Wat wil ik doorgeven?

Opvoeding is een wisselwerking tussen de opvoeder en het kind, waarbij de opvoeder het voortouw neemt. Het zijn namelijk jouw normen en waarden, jouw kijk op het leven en jouw culturele bagage die jouw opvoeding kleuren. Om op te voeden zal de opvoeder daarom eerst kritisch naar zichzelf moeten kijken!

Met vriendelijke groet,

Latifa & Hamza

Op dit ebook rust copyright. Het is zowel islamitisch als wettelijk gezien niet toegestaan om auteursrecht te schenden.

Indien je dit ebook wilt delen met een ander kun je die persoon doorverwijzen naar ipep.nl zodat deze persoon het ebook zelf kan downloaden.

Wij geven geen toestemming voor het verveelvoudigen, delen, kopiëren of verspreiden van dit ebook.

Reviews Webinar persoonlijke groei

Bij veel van de professionele kennis die door deze 2 prachtige personen wordt gedeeld, denk ik: wat als dit me niet bereikt had voor mijn dood? We horen vaak dat de Profeet ﷺ degene was met de beste akhlaq, maar waar word je verteld HOE je grondig kunt werken aan je eigen akhlaq? Wat je aan je voorbij laat gaan bij het missen hiervan, is moeilijk in woorden uit te drukken. Alhamdulillah, ik ben dankbaar dat ik het heb mogen volgen.

Saloua Aarkoub

Voor eenieder die nog twijfelt: DOEN! Het is zo zeldzaam om sprekers te vinden die het beste van beide werelden combineren: Islamitische tradities en psychologie. Dat het wordt belicht vanuit deze twee doet iets met je als mens: je voelt groei en transformatie wat ontzettend waardevol is én je de rest van je leven meeneemt. Persoonlijke groei gedurende je reis naar Allah is met geen prijs te kopen...

Sofia Chakrouni

Men denkt gauw armer te worden van een paar tientjes die je investeert in jezelf en in je gezin, maar integendeel je wordt er alleen maar rijker en rijker door. Ik ervaar meer rust en stabiliteit door deze 2 seminars. Veel aspecten krijgen een plekje en veel dingen zul je op een rijtje zetten door de handige adviezen en tips die je gelijk in praktijk kunt brengen.

Soumaya Nqira

Over Team ipep

Latifa is toegewijde moeder van Munirah al-Safwah en richtte IPeP op in 2013. Zij heeft zich van jongs af aan verdiept in de Quran, de Arabische taal en andere islamitische wetenschappen en is gespecialiseerd in psychologie en pedagogiek. Zij stuurt IPeP aan vanuit een idealistische passie voor een mentaal sterkere moslimgemeenschap. Zij gelooft dat het verbeteren van onszelf een ultieme aanbidding is en heeft er haar levenswerk van gemaakt om hieraan bij te dragen vanuit haar professie en kennis.

Momenteel studeert zij door in Marokko om zich nog meer te verdiepen en IPeP verder te pro- fessionaliseren. De couscousvrijdag helpt daarbij soms goed als ze weer eens familie en vrienden mist.

Hamza is naast trotse vader van Munirah, een onmisbare pilaar binnen IPeP. Als boekenwurm en eeuwige student verdiept hij zich al jaren in de islamitische wetenschappen. Hij is gespecialiseerd in religiewetenschappen en geestelijke verzorging. Hij is evan overtuigd dat praktijkgerichte educatie de sleutel is tot ontwikkeling en staat binnen allerlei adviesraden altijd klaar om de moslimgemeenschap te dienen.

Als Munirah het enigszins toelaat, is ook hij bezig om zich verder te verdiepen in zijn vakgebied in zijn vaderland Marokko. De wekelijkse uitjes van het gezin monden meestal uit in levendige filosofische gesprekken, die binnen IPeP weer mooie ontwikkelingen opleveren.

wacht niet langer met je groei