Islamitische opvoeding: 5 tips wanneer de opvoeding niet is gelopen zoals je wilde

Opvoeding is geen constante. Het verandert continu, omdat wij continu veranderen. We groeien in ons geloof, onze manier van denken en in onze overtuigingen. Dit heeft zo zijn weerslag op de vorming van je kinderen.

Veel ouders zitten met de vraag hoe te handelen als ze jarenlang onbewust leefden – waarbij het geloof geen centrale plek innam in hun leven – en vervolgens meer bewust zijn geworden.

In een ander artikel gaven we enkele tips m.b.t. de partner (in het geval deze niet meegaat in de verandering) (HYPERLINK). In dit artikel gaan we het hebben over je kinderen.

Hoe zit het met je kinderen? Misschien heb je al kinderen waarvan een enkeling al puber is. Waar moet je beginnen als er al schade is aangericht in de opvoeding en je bijv. getrouwd bent met een partner die nog niet bewust is? 

Hier volgen enkele tips m.b.t. je kind:

1. Geef de hoop niet op.

Hoe groot een fout ook lijkt, geef nooit de hoop op dat deze hersteld kan worden. Zolang je leeft, is fouten maken een feit. Zorg er dus voor dat herstel ook een feit is in je leven. Waar een wil is, is een weg. Als taqwa de onderliggende drijfveer is voor jou, wees er dan van verzekerd dat Allah een uitweg biedt. Ze zegt de Schepper in de Qur’an:

“وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجًا”

“En voor hem die Allah vreest, zal Hij een uitweg bereiden.” (65:3)

2. Blijf het contact onderhouden.

Misschien zijn je kinderen wat ouder en heb je ze al die jaren wellicht niet de gewenste opvoeding meegegeven. Je denkt: wat nu? Zorg er in ieder geval voor dat, hoe groot de verschillen ook zijn tussen jou als bewuste ouder en je kind, je het contact actief blijft onderhouden. Laat je kind nooit los, maar blijf middels je contact onderdeel van zijn of haar leefwereld.

3. Geef je fouten toe.

Het kan geen kwaad om jezelf kwetsbaar op te stellen en toe te geven aan je kinderen dat je steken hebt laten vallen. Verandering begint bij erkenning. Je geeft ze daarmee in ieder geval een gouden levensles mee: dat het nooit te laat is. Ook zij zullen namelijk fouten maken in hun leven. En de beste les uit zich niet in theorie, maar in de praktijk.

4. Probeer niet de schade te herstellen door je te fixeren op de jongere kinderen.

Door je te fixeren op de jongere kinderen, geef je het signaal af dat de oudere niet meer te redden is. Dat hij of zij een hopeloos geval is. Houd iedereen aan boord en neem iedereen mee in de nieuwe cultuur van bewust opvoeden. Onthoud wel: lever maatwerk. Een kind dat jaren op een bepaalde manier is opgevoed en zich nu ineens andere normen eigen moet maken, zal daar meer moeite mee hebben dan een kind dat niet anders weet.

5. Weet dat herstel langzaam verloopt

Gun je kind ook zijn of haar proces van verandering. Je kind heeft ook een eigen wil. Dat jij ineens bewust opvoedt, betekent niet automatisch dat je kind daarin mee zal gaan. Blijf liefdevol en geduldig in je toenadering. Hoe graag we ook willen zien dat ons leven beter gaat, de weg ernaartoe vergt tijd. Herstel verloopt nou eenmaal langzaam. Maar al-hamdulillah is er altijd hoop voor een betere toekomst.

3 Reacties

  1. Ahmed Ahmed el

    Super mooie tips, MachaAllah 3leekom.

    1
    Antwoord
  2. Nora

    Nooit eerder een artikel hierover gelezen. Alles gaat over hoe het moet, maar niet wat je moet doen als dat nu eenmaal niet gelukt is. Bedankt!

    3
    Antwoord
  3. Oem Dua

    Maa shaa Allah heel mooi.
    Leerzaam tips. Volgens mij zitten tegenwoordig heel veel ouders hiermee. (wanneer de opvoeding niet is gelopen hoe jij had gewild).
    Erg bedankt!

    1
    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dowload ons gratis ebook

Drie bouwstenen voor Islamitische Opvoeding

Welke rol heb ik als opvoeder bij de opvoeding van mijn kind?

Inzichten uit de islamitische traditie en moderne wetenschap

Profetische handvaten voor zowel jezelf als je kind

Praktijkgericht, dus direct toepasbaar

ebook-3-bouwstenen-ipep