Tip 1: Spreek waardering uit
De belangrijkste goedkeuring die een kind zoekt, is de goedkeuring van de ouders. Hiermee hebben ouders een enorme impact op het zelfbeeld, zelfvertrouwen en de eigenwaarde van het kind. Spreek jouw waardering uit door te benoemen wat je mooi, geweldig of bijzonder vindt aan jouw kind. Complimenten versterken het gewenste gedrag dat gecomplimenteerd wordt. Hoewel het verleidelijk is om vooral te vervallen in het benoemen van het gedrag dat jou als ouder irriteert, probeer toch vooral oog te hebben voor wat jouw kind wel goed doet. Dat is namelijk een hoop! Zolang jij als ouder het goede, het mooie, het leuke niet benoemt, weet een kind dat niet van zichzelf. Hoe jij op jouw kind reageert, is bepalend voor hoe jouw kind over zichzelf denkt. Wist je dat de Profeet ﷺ kinderen altijd positief benaderde?
Tip 2: Lach met je kind
Dat klinkt zo vanzelfsprekend, maar door de sleur van alledag vergeten we om ook te ontspannen mét onze kinderen. Het effect van een oprechte glimlach valt niet te onderschatten. Er gebeurt iets – wat haast magisch te noemen is – tussen twee personen. Van een glimlach gaat een bepaalde communicatie uit dat je de ander mag, dat er vrede en liefde heerst tussen jullie. Behalve dat jouw kind ertoe doet, zeg je er ook mee dat jouw kind bijdraagt aan jouw geluk. Voor een kindje is dat de wereld met al haar pracht en praal.
Tip 3: Laat je kind fouten maken
Dit is ontzettend belangrijk, want door fouten te maken, leren ze. Experimenteren, uitproberen en grenzen zoeken, is eigen aan een kind. Op die manier leert het de omgeving te verkennen en groeit het. Dit kan enkel gestimuleerd worden en verder bloeien als de ouders voor een veilige omgeving zorgen. Als daarentegen fouten geassocieerd worden met falen, geef je als ouder de boodschap dat perfectie de norm is. Een verwachting waar het kind nooit ofte nimmer aan kan voldoen. Met als gevolg dat elke fout door het kind als falen wordt ervaren. Op een gegeven moment zal het kind ook onbewust zo over zichzelf gaan denken: “Ik ben een mislukkeling, want ik maak fouten.” Funest voor het zelfbeeld en zelfvertrouwen. Kijk als ouder altijd oplossingsgericht, zodat jouw kind dat van jou leert en overneemt. De fout is niet het probleem! Het is een uitdaging om bij elke fout te leren hoe die de volgende keer niet meer te maken en er een oplossing voor te vinden.
Tip 4: Maak fysiek contact
Kus jouw kind, knuffel het, maak dat tot jouw gewoonte! Jouw mate van compassie en barmhartigheid voor jouw kinderen is te meten aan hoe vaak je ze kust en knuffelt. Dit zijn de woorden van de Profeet ﷺ. Deze fysieke uitingen van liefde kunnen ofwel het bovenstaande benadrukken, ofwel ontkrachten.
Wist je dat de Openbaring aan Profeet Muhammad ﷺ ook begon met fysiek contact? De engel Jibril drukte hem stevig tegen zich aan alvorens hij hem ﷺ gebood om te reciteren: “Iqra’!” Deze relatie tussen de materiële en spirituele wereld werd gelegd met fysiek contact als eerste bouwsteen.
Tip 5: Wees altijd toegankelijk
Jij bent voor jouw kind zijn of haar veilige haven. In de grote, onbekende wereld weet het kind dat het altijd bij jou terecht kan voor warmte en liefde. Weet dat jouw mate van toegankelijkheid letterlijk de basis legt voor hoe jouw kind in het verdere leven naar anderen zal kijken, relaties zal ervaren en de mate van vertrouwen dat het zal hebben in anderen. Met één woord wordt dit de hechtingsrelatie genoemd.
Benieuwd hoe de grootste pedagoog aller tijden, Profeet Muhammad ﷺ, positieve benadering toepaste?
Bekijk dan dit fragment uit onze Cursus Positief Islamitisch Opvoeden.
We zijn erg benieuwd wat jouw reflecties zijn naar aanleiding van dit artikel, laat het weten door een reactie hieronder achter te laten!
Ik vindt erg mooi om dit zo terug te lezen, het spreekt eigenlijk voor zich. Maar doordat we achter ham a dounia hollen vergeten we hele belangrijke dingen. Alahoma ihdina ya Allah. ( hamdolilah)
Goede tips die zeker waardevol zijn in de opvoeding van de kinderen. Positieve benadering en opvoeding is de sleutel tot goed gedrag van de kinderen. Baraka alllahu fikom en je Familie. Ga zo door.
Moge Allah jullie belonen voor het delen van deze mooi waardevol tips.
Het is alleen helaas super moeilijk om ze toe te passen. Desondanks ga ik proberen hier vaak bij stil te staan. Barakallaho fikom
Moge Allah jullie belonen voor deze waardevolle tips, Moge Allah ons imaam versterken en die van onze kinderen, ameen
Salamu alaikum Kebira,
Misschien zul je handvatten vinden in de Cursus Positief Islamitisch Opvoeden? Ik begrijp dat die eraan zit te komen.
Asalamu alaikoum wa rahmatiuallah,
Graag wil ik mijn levenservaring met jonge ouders delen, messchien kunnen ze wat van leren.
Ik ben zelf 49 jaar oud. Ik lijd tot de dag van vandaag aan de gevolgen van een verkeerde opvoeding van vader. Mijn vader deed precies het tegenovergestelde wat in de vijf tips vermeld is. Door zijn minachting van alles wat ik deed en het verbaal en soms het lichaamlijk geweld was ik mijn zelfvertrouwen kwijt en heb ik een negatieve zelfbeeld ontwikkeld. Hiermee heb ik angststoornissen ontwikkeld die mijn hele leven heeft verlamd. Vandaag is mijn relatie met vader heel platonische, we praten weinig met elkaar. Het doet me pijn om te zeggen dat ik hem niet mis als ik hem lange tijd niet zie. Hij waarschijnlijk mij ook niet. Hij heeft me nooit gebeld in zijn leven, behalve als iets voor hem geregeld moet worden.
Ik raad jonge ouders om de opvoeding van hun kinderen serieus te nemen. De opvoeding bepaald niet alleen de psychische en lichaamlijk gesteldheid van jullie kinderen, maar ook de toekomst relatie.
Moge Allah swt mij en mijn vader vergeven, en jullie bijstaan met het opvoeden van de nieuwe generatie.
Erop wijzen of duidelijk maken dat niets of niemand het recht heeft.
الله
Wie voor je is wie is dan tegen je.
الله
En hoe, lahawla wa la quwwata illa billah te begrijpen. Amin
SubhanAllah, tip 4 en 5 sluiten zo goed op elkaar aan. Juist dat fysieke, de knuffels kusjes uitdelen en de aaien over het hoofdje, kan voor zo een immens gevoel van veiligheid zorgen bij een kind. Iets om te onthouden voor later.
Assalaamu 3alaykum warahmatoullaah
Jazzakoumou llaahu ghayran voor deze geweldige adviezen, alleen had ik een vraagje bij tip 1, is het niet zo dat het kind dan uiteindelijk afhankelijk wordt van de waardering ? En dat het ook hierbij belangrijk is dat je de waardering miss uitspreekt in een vraagzin waarbij je tegelijk het gevoel bevestigd? Bv wat heb je jij dit goed gedaan, nu ben je wel trots eh? Ik merk dat ik veel waardering uitsprak jegens mijn kind, en uiteindelijk ze pas blij was als ik mijn waardering had uitgesproken, ik leerde haar om zelf trots te zijn op haar werk en dat ze niet altijd afhankelijk moest zijn van de waardering van iemand.
Kunnen jullie me vertellen of dit op 1 lijn valt? Of haal ik misschien 2 zaken door mekaar?
Interessant artikel! En zeker een interessante vraag van Houssnia, dat was namelijk ook het eerste waar ik aan dacht bij tip 1. Ben erg benieuwd naar jullie antwoord op haar vraag.
Hamdoelllilah, kinderen zijn een zegening, ze zijn een ni3ma. Zolang je je daar op focust, dan zal je je uiterste best doen voor ze. Moge Allah ons vergeven als we fouten maken en ons op het rechte pad houden
Beste Houssnia,
Waardering uitspreken is inderdaad een kunst op zich. Het is belangrijk om specifiek te benoemen wat je waardeert en om dit ook te doen op de momenten die er echt toe doen en niet de hele dag door. Soms schieten we door in het ene of andere. De kunst is de middenweg.
Waardering en erkenning van anderen zijn menselijke behoeftes en hoeven we in principe niet geheel weg te laten uit de opvoeding uit angst dat het kind leert om hier afhankelijk van te zijn. Het gaat er vooral om hoe je het formuleert en wanneer je ervoor kiest het te geven.
De Profeet ‘alayhi salatu wa salam nam regelmatig de tijd om waardering en erkenning uit te drukken naar Zijn Metgezellen en familieleden toe. Dit hoeft niet uitgebreid te zijn, soms kan het zo simpel zijn als een koosnaampje dat past bij een goede eigenschap van de persoon in kwestie.
Dat neemt niet weg dat elk kind verschilt en elk kind anders reageert op zaken. Jouw manier van waardering uitspreken zegt iets over de vorm van erkenning die je gekozen hebt voor jouw kind en het is een hele mooie manier om haar te versterken en weerbaar te maken, passend bij haar uniekheid als persoon. Complimenten!
Moge Allah jullie behouden voor elkaar, amin.
Vriendelijke groet,
Latifa
Ik heb zoals broeder Aziz eveneens een moeizame en strenge jeugd gehad met als gevolg veel onzekerheden en angsten. Als vader van drie dochters heb ik mezelf derhalve voorgenomen om het heel anders aan te pakken en mijn basis te zoeken in islamitische boeken. We hebben ze ook bewust op een islamitische basisschool gezet en we zijn erg betrokken. We zijn ouders die alles proberen te communiceren en we zijn al helemaal niet van het dwingen. Ook wat betreft het dragen van een hoofddoek. We hadden graag gezien dat ze dat dragen maar we willen dat ze daar eerst volledig achter staan. Ze doen het verder alle drie, alhamdoelilah, erg goed qua schoolresultaten.
Maar wat doe je als je ondanks de talloze waarderingen, erkenningen, liefkozingen, aandacht en liefde nog te maken hebt met een opstandige ongehoorzame tiener-dochter. Haar schoolresultaten beginnen er nu onder te lijden en neemt niets meer van ons aan.. We vestigen ons hoop op Allah, maar ons geduld wordt erg op de proef gesteld.
جزاكم الله خيرًا
Nuttig, praktisch en interessant 🤲🏻👍
Ben ik ook wel benieuwd naar!
Ben eerder bij deze seminar geweest (2016/2017?). Maar het bekijken van dit fragment geeft opnieuw zo een eye-opener! Toch maar opnieuw volgen?
Wat fijn om op een overzichtelijke manier deze tips te lezen. Sommige handelingsadviezen zitten in de simpelste en kleinste dingen naar je kind toe, subhana Allah! Veel dank!
5 prachtige adviezen die op een simpele manier kunnen zorgen voor een sterke(re) band tussen ouder en kind. Jazzak Kumullahu Khairun voor het delen.
Assalamo 3alaikom warahmatoAllah wabarakatoh, Allah ijazik bighair voor het delen van deze adviezen.
Baaraka Allaahoe fiekoem voor al het werk dat jullie op het pad van Allah verrichten! Inderdaad, deze tips lijken wel vanzelfsprekend, maar in de realiteit en in de hectiek van alledag staan we helaas hier niet echt bij stil. Ik hoop dat Allah ons helpt om in ieder geval deze waardevolle handelingsadviezen in ons dagelijkse praktijk toe te passen. Moge Allah jullie rijkelijk belonen!
Baraka Allahu fikoem voor deze nuttige informatie. Ik ben zelf nog geen moeder maar vindt het erg boeiend.
Het opvoeden van de kinderen lijkt allemaal zo simplistisch en vanzelfsprekend maar niets is minder waar. Het vergt zoveel energie en vooral sabr! 5 kleine adviezen maar oh zo waardevol! Moge Allah jullie hiervoor rijkelijk belonen.
Jazaka allah gheir voor die leerzaam tips
Ik merk dat wij ouders meestal alleen negatief kant bekijken, subhana allah kijk
Wat het met je kind
Mog allah jullie rijkelijke belonen
Asalam wa haleikoum,
Ik heb soms moeite om toegankelijk te zijn. Ik ben een alleenstaande moeder. En je aandacht delen over 3 kinderen is soms wat lastig.
Ook de dagelijkse routine en verantwoordelijkheden nemen soms weg dat ik niet altijd toegankelijk ben.
Ik zal niet de enige alleenstaande ouder die hier moeite mee heeft.
Vaak zeg ik niet nu kan het later.
En dan neem ik ook echt de tijd voor ze.
Baraka Allahoe fiekoum voor de mooie adviezen.
Ik ben ook een alleenstaande moeder en ik heb daar ook moeite mee. Maar ik denk dat ze met toegankelijk bedoelen dat je kinderen altijd bij je terechtkunnen en hun gevoelens kunnen uiten bij jou, danlijkt het me niet zo een probleem als je op een latere tijdstip de tijd voor hun neemt als ze je wat hebben gevraagd, jij als moeder kan het beste inschatten of iets wel of niet kan wachten.
Assalam ouhalaikom
als ouder maak je veel fouten, dan praat ik over mij want opvoeden heeft geen handleiding het is iets constant.
persoonlijk vindt ik dat je veel tijd met je kinderen moet doorbrengen dan leer je ook zelf veel bij.
maar Wallahi jullie zijn een zege voor deze Ummah, ik heb nog niemand gezien op zulke niveau werken als jullie.
Allah inawwerkom Wa BarakaAllahufeekom.
Heb een vraag. Wat nou als je een product bent van de slechte opvoeding in je jeugd. Je wilt niet zo worden als je ouders? Hoe doorbreek je de cirkel?
Dat je er bewust van bent is al een stap in de juiste richting.
Jezelf telkens verbeteren en ontwikkelen en proberen de dingen die jou ouders verkeerd hebben gedaan bij jou, juist niet te doen bij je kinderen, en uit ervaring weet ik dat makkelijker gezegd is dan gedaan. Maar onmogelijk is het zeker niet. Je zal alleen de wilskracht moeten hebben en veel sabr en geduld. Het gaat met vallen en opstaan. Desnoods zoek je een goede psycholoog op als je nog veel te verwerken hebt. En onthoud dat je niet perfect hoort te zijn maar iig je best doen en aan jezelf werken maakt al een groot verschil.
DjazzakAllahu khairan. Zeer waardevolle advies Moge Allah jullie werk zegenen. Ameen.